با حضور مدیرعامل شرکت بن یاختههای رویان؛
کارگاه آموزشی «کاربرد و اهمیت ذخیره سلولهای بنیادی خون بند ناف» در اردبیل برگزار شد
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی استان اردبیل، در این کارگاه آموزشی که با حضور مشاوران بانوان و خانواده دستگاههای اجرایی استان اردبیل در سالن جلسات جهاد دانشگاهی برگزار شد، مدیرعامل شرکت بنیاختههای رویان گفت: خون بندناف غنی از سلولهای بنیادی که قادر به ساخت انواع سلولهای دیگر و ترمیم و نگهداری سلولها در هنگام جراحت هستند پس از تولد در بندناف و جفت باقیمانده و متاسفانه در بیشتر مواقع دور ریخته میشود.
مرتضی ضرابی با بیان اینکه ذخیره این خون فرصت دوبارهای به خانوادهها در درمان بیماریها میدهد، اضافه کرد: تا به امروز صدها پیوند موفق خون بندناف صورت گرفته و مراکز بزرگ ذخیره این سلولها در کشورهای مختلف جهان تاسیس شده است.
وی افزود: آمار نشان می دهد هر ساله حدود 30 هزار بیمار که قابل درمان با پیوند سلولهای بنیادی مغز استخوان هستند، شناسایی میشوند که حدود 75 درصد آنان قادر به یافتن داوطلب مناسب برای اهداء مغز استخوان نیستند. از سوی دیگر جستجوی مراکز ثبت اهدا کنندگان مغز استخوان زمان بسیاری به خود اختصاص میدهد در حالیکه ذخیره خون بندناف این زمان را کوتاه و میزان اهدا کننده را بیشتر میسازد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان با اشاره به اینکه در حال حاضر در کشورمان فقط بیماریهایی که منشاء خونی دارند با استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف قابل درمان هستند، خاطرنشان کرد: در جهان انواع کمخونیها، لوسمی حاد و مزمن، بیماریهای نقص در تولید لنفوسیتها، ناهنجاریهای ارثی گلبولهای قرمز، اختلالات سیستم ایمنی مادرزادی، نقص ارثی پلاکتی، اختلالات پلاسماسل، بیماریهای ارثی، الزایمر، دیابت، پارکینسون، صدمات نخاعی، سکتههای قلبی و مغزی، بیماریهای کبدی و دیستروفی عضلانی با استفاده از این سلولها درمان میشوند.
ضرابی تصریح کرد: در طی سالیان گذشته تعداد متقاضیان ذخیرهسازی خون بندناف با افزایش آگاهی عمومی در زمینه علوم سلولی و گسترش استفاده از سلولهای بنیادی در درمان بیماریهای مختلف، همچنین گسترش خدمات شرکت فناوری بنیاختههایرویان، رشد چشمگیری داشته است. چنانکه در سال 1384 تنها 530 نمونه توسط این ذخیره شد؛ در حالیکه تعداد متقاضیان ذخیرهسازی خون بندناف در سال 1401 به بیش از 180 هزار متقاضی افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه خانوادهها از هفته 34 بارداری میتوانند برای ذخیرهسازی خون بند ناف فرزند خود از طریق ثبت نام اینترنتی و یا مراجعه حضوری به مراکز بانک خون بند ناف در سراسر کشور اقدام کنند، اضافه کرد: گذشته از این، خانوادهها میتوانند یک ساعت قبل از زایمان با دفتر نمایندگی خون بند ناف رویان استانها تماس بگیرند تا اقدامات لازم انجام گیرد.
مدیرعامل شرکت بن یاختههای رویان، برنامهریزی برای راهاندازی پالایشگاه محصولات زایمانی در ماههای آینده را از دیگر اقدامات این شرکت عنوان و خاطرنشان کرد: با راه اندازی این پالایشگاه امکان فرآوری محصولات زایمانی مانند پرده آمنیوتیک، بافت بند ناف، پردههای جنینی و ... فراهم خواهد شد.
ضرابی ادامه داد: بافت بند ناف نوع دیگری از سلولهای بنیادی به نام مزانشیم دارد که در بیماریهایی که منشا خونی ندارند، استفاده میشود همچنین پرده آمنیوتیک به عنوان یک زخمپوش در سوختگیها و جراحیهای قرنیه قابل استفاده است.
وی در پایان ذخیرهسازی خون بند ناف فرزندان را به خانوادهها توصیه و اضاف کرد: خانوادههایی که مشکل و بیماری دارند این کار را حتما انجام دهند البته در مورد این خانوادهها ذخیرهسازی با تخفیف ویژه و آزمایشات آنها به صورت رایگان انجام میگیرد.
- تقویت اطلاعات والدین درباره ضرورت ذخیرهسازی خون بند ناف ضرورت دارد
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اردبیل نیز در آغاز کارگاه آموزشی «کاربرد و اهمیت ذخیره سلولهای بنیادی خون بند ناف» هدف از برگزاری آن را آگاهی بخشی و فرهنگسازی عنوان کرد.
فریبا محمدلو بر لزوم تقویت اطلاعات والدین درباره ضرورت ذخیرهسازی خون بند ناف تاکید کرد و گفت: ذخیره سازی خون بند ناف نوزاد یک بیمه بیولوژیک است به همین خاطر اقدام به این امر باید نهادینه شود.
وی بیان کرد: خون بند ناف نوزاد به عنوان زباله بیولوژیک دور ریز، میتواند نقش موثری در سلامت آینده فرزندانمان داشته باشد چرا که این فرصت فقط یک بار میتواند در زندگی هر فرد پیش بیاید.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اردبیل ذخیره سازی سلول های بنیادی خون بندناف در استان را نیازمند فرهنگ سازی دانست و ادامه داد: این ذخیرهسازی میتواند نقش بسزایی در افزایش جمعیت و ترغیب خانوادههایی که فرزند بیمار دارند، ایفا نماید چرا که سلولهای بنیادی نوزاد قابل استفاده برای اعضای درجه یک خانواده است.
وی بر انجام همکاری های لازم با دفتر نمایندگی بانک خون بند ناف در اردبیل تاکید کرد و گفت: اهمیت ذخیره سازی خون بند ناف نوزاد در استان اردبیل به خوبی برای خانواده ها تبیین نشده لذا از مشاوران بانوان و خانواده دستگاههای اجرایی استان انتظار میرود در فرهنگسازی و اطلاع رسانی این امر مهم به عموم مردم سهیم باشند.
نظر شما :